Leden

Anna Andela


Fluitiste van BlaasVaak, omdat de muziek geweldig is, maar vooral omdat ik het heerlijk vind om muziek te maken met Herman, Richard, Jan en Alrik. Mijn fluitspel is begonnen bij Pamela Wallen, bij wie ik een aantal jaren les heb gehad. Daarna heb ik het onderricht voortgezet bij Louise van Ter Tholen, Gonny Roelofsen en bij Wieke Karsten.

 

Voordat ik bij dit geweldige kwintet kwam, heb ik al gespeeld in het Kwartet “Magna Frisia” en bij het Frysk Jeugd Orkest als eerste fluitist. Daarnaast heb ik bij het Bowling Green symfonie orkest gespeeld en heb regelmatig bij verschillende ad hoc orkesten mijn medewerking gegeven. Tegenwoordig ben ik ook fluitiste bij het derAA symfonieorkest.


Eigenlijk zorgt mijn enthousiasme voor muziek ervoor dat ik regelmatig in verschillende settings muziek mag maken, te denken valt dan aan: koorbegeleiding, Iepenloftspul, solo optredens, samenspel met orgel bij speciale kerkdiensten

 

BlaasVaak is voor mij een geweldige gelegenheid om goede muziek te maken. Alle leden zijn erg enthousiast, gedreven en passioneel over de muziek. Regelmatig vragen wij ook de hulp van gerenommeerde dirigenten of musici, om ons spel tot een hoger samenspel te brengen. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat we inmiddels op een hoog niveau muziek maken en ik hoop van harte dit eens met u te kunnen delen.


Jan Kuipers


Mijn muzikale carrière begon in 1959 op 7 jarige leeftijd. Ik ging toen op orgelles bij de bekende Friese orgelleraar en koordirigent Yme Visser. De muziekschool bestond toen nog niet dus volgde ik privélessen. Ik heb dat gedaan tot toen ik 13 jaar was. Om klassiek orgel te leren spelen moest ik eigenlijk overstappen op piano, maar geld voor een lespiano was er niet. Ik ben toen lid geworden van één van de twee plaatselijke harmonieverenigingen in Franeker namelijk Advendo en ben daar klarinet gaan spelen.


 

Noten kon ik lezen en de klarinet had ik snel onder de knie. Na een half jaar speelde ik mijn eerste concert mee. Het klarinet spelen heb ik bijna 20 jaar gedaan, maar toen de dirigent van Advendo in 1983 de wens uitsprak graag een fagot in de bezetting op te willen nemen, ging ik de uitdaging aan om me om te scholen tot fagottist. Lessen heb ik gevolgd bij Jan van Delden, toen fagottist bij het Frysk Orkest dat in de negentiger jaren is opgegaan in het NNO. Naast Advendo speel ik vanaf 1991 in het Fries Kamer Orkest en in het blaaskwintet BlaasVaak. Verder word ik vaak gevraagd als remplaçant in allerlei amateur muziekgezelschappen en bij evenementen op projectbasis. Kortom; ik ben al 60 jaar met muziek bezig en ik ben nog lang niet uitgespeeld.


Alrik Voolstra

 

Na 2 jaar Algemene Muzikale Vorming (AMV) op de Muziekschool in Sneek vervolgde ik mijn muzikale reis met de klarinet. Ik was een jaar of tien en in mijn herinnering waren het vooral de warme toon en het mooie zwart met de zilveren kleppen die bij deze keuze de doorslag gaven. Bij nader inzien zou het chronische tekort aan klarinetten bij het Stedelijk Muziekkorps Sneek, waar ik destijds een open dag bezocht, ook best van invloed geweest kunnen zijn.


 

Enfin, via muziekschool en jeugdorkest werd ik in rap tempo klaar gestoomd om mijn partijtje mee te kunnen blazen in het A-orkest van het ‘Stedelijk’. Als gevolg van verhuizingen door studie en werk heb ik na de middelbare school in verschillende harmonieorkesten gespeeld in achtereenvolgens Enschede, Groningen, Vleuten, Zeist en Wassenaar. Na bijna 20 jaar ben ik sinds 2009 weer terug op het oude honk in Sneek.


Naast (vaste) harmonieorkesten speel ik met regelmaat in diverse kleinere ensembles of val ik in bij andere orkesten. De combinatie van het streven om gezamenlijk op een zo hoog mogelijk (amateur-)niveau muziek te maken en tegelijkertijd het ook gezellig met elkaar te hebben is daarbij altijd mijn belangrijkste drijfveer.


Richard Kop

 

De hoornist van dit gezelschap. Inmiddels speel ik zo'n acht jaar bij BlaasVaak. Een mooie gelegenheid om op amateurbasis met muziek bezig te zijn. Ik zeg dan wel op amateurbasis, maar we spelen met een professionele inzet en streven naar een hoog niveau. Dit blijkt uit het niveau van onze muziekstukken en de reactie van ons publiek dat op onze concerten afkomt.

 

Vooral als hoornist heb ik in dit gezelschap een unieke rol. Het enige "koperen" blaasinstrument in dit blaaskwintet, maar wat heel mooi mengt door de warme klanken. Hierdoor komt de hoorn in deze samenstelling uitstekend tot zijn recht.

 

Muziek heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven en ik heb altijd met veel plezier in diverse orkesten gespeeld, zoals het Fries Jeugd Harmonie Orkest, Frysk Fanfare Orkest, Stedelijke Harmonie te Sneek en als remplaçant speel ik al een aantal jaren voor verschillende orkesten.

 

Negen jaar terug deed ik het wat rustiger aan wat betreft muziek totdat ik gevraagd werd om bij BlaasVaak te komen spelen. Dat heeft mijn enthousiasme voor de (kamer)muziek flink gewekt. Niet alleen de muziek maakt dat het leuk is, vooral de samenstelling, de ambitie en de chemie die we hebben als groep zorgt ervoor dat we veel plezier hebben in het muziek maken en dat weten we over te brengen naar ons publiek.


Herman Leusman

 

Als kind wilde ik altijd al heel veel, dus ook muziek maken. Maar omdat dat thuis bij ons geen gewoonte was, mocht ik alleen naar blokfluitles. Dat leek me toen niets. Als 28-jarige zag ik advertenties in de krant. Op de linkerpagina stond: “Campari moet je gedronken hebben, al is het maar eens in je leven”. Rechts zag ik een zoekertje: “Een maand gratis hoboles”. En het werd de hoboles bij Anne Dijkstra.


 

Later kreeg ik les van Aafke de Vries in Zwolle en tegenwoordig is Nynke Jaarsma uit Wons mijn 'juf'. Muziek maken is mijn grote hobby. Sinds mijn 28e speel ik bijna elke dag. Ook op vakantie gaat de hobo vaak mee. Na een paar dagen spelen ga ik hem (of is hij een 'haar'?) missen. Het mooiste is samen muziek maken: Als alles goed gaat vertel ik mijn eigen verhaal en ga ik tegelijkertijd volstrekt mee in het verhaal dat mijn collega-muzikanten vertellen.


Naast bijdragen aan het Fries Kamerorkest speel ik in diverse (kamer)muziekensembles, begeleid ik kerkdiensten en doe ik mee aan muzikale projecten. En ik vind het ook leuk om muziekgroepjes en evenementen te helpen organiseren: Mensen met dezelfde belangstelling ontmoeten en bijeen brengen. En Campari is het nog steeds niet geworden, ik drink liever een biertje na het concert.